Olika typer av operativsystem 

mars 6, 2022 Av coverupeverything

Olika typer av operativsystem 

Alla bärbara datorer har ett operativsystem som är till för att hårdvarorna i datorn ska kunna fungera.

Det finns ett antal olika operativsystem att välja mellan men det man först och främst måste tänka på när man väljer operativsystem är vilken version dem har så dem inte är utdaterade. Köper man begagnad datorer så finns risken att det är ett utdaterat operativsystem som inte längre uppdateras från tillverkaren. Ett utdaterat operativsystem är en säkerhetsrisk och kan medföra att din dator blir hackad, samt att datorn presterar dåligt.

Operativsystem kan användas i olika användargränssnitt så som grafiska användargränssnitt och textbaserade. Textbaserade är mycket komplicerade och används främst av utvecklare och personer som är intresserade av kod. De grafiska användargränssnitten är dem absolut vanligaste och ofta ser dem väldigt lika ut mellan olika leverantörer men startmeny, skrivbord, ikoner.

Operativsystemet är som sagt ett typ av samlingsprogram som ser till att hårdvaran och programmen på en billig gaming dator fungerar tillsammans.

De olika operativsystemen som finns är följande:

Windows:

Windows var ett av dem första operativsystemen för persondatorer och har sedan länge dominerat marknaden. Namnet kommer från att varje program körs i ett eget fönster. Windows är ett säkert operativsystem om man håller det uppdaterat och kör dem senare versionerna. Windows 10 och senare är dem som Microsoft uppdaterar så har man en äldre version så är det dags att byta ut det när du köper en bärbar dator.

 

MAC OS X:

För Apples Mac-datorer fungerar inte Windows då dem sedan länge är stora konkurrenter. Mac datorer är dem enda datorerna som fungerar med operativsystemet MAC OS och är väldigt likt Windows i både utseende och funktioner. Windows baserade program fungerar inte att installera i mac datorer, men det finns ofta versioner från programtillverkarna så programmen kan köpas till respektive operativsystem.